ELZA

Elektronikus zárást és
munkaszervezést
támogató program

ELZA – a könyvelő digitális asszisztense, a vezető segítőtársa

ELZA elektronikus zárlati program az év végi és az évközi zárásokhoz. Munkája a főkönyvi kivonat betöltésével kezdődik, és az OBR feltöltéssel végződik. A munka “melléktermékeként” elkészül az elektronikus zárlati dokumentáció. ELZA számtalan módon segíti a zárást, gyorsítja és hatékonyabbá teszi a könyvelő és az iroda munkáját. Munkaszervezési és ellenőrzési eszköz a vezető kezében.

ELZA, a könyvelők digitális asszisztense, sokfajta lehetőséget kínál arra, hogy javítsd a zárások munkaszervezését és leltárak dokumentálását. Minden feladatról tudod ki foglalkozott vele és hol tart éppen. A vezérlőpultban minden ügyfél zárását könnyen átláthatod.

A könyvvizsgálók által összeállított szakmai tartalom egységes, a kimutatásokat minden ügyfélnél ugyanott találod. Nem okoz problémát a helyettesíthetőség, az ügyfél mindig ugyanabban a formában kapja meg azt, amire szüksége van.

ELZA vezeti a könyvelők kezét, az adatokat átemeli oda, ahol szükség van rá. Beszámolót és közbenső mérleget készít, adófolyószámlát egyeztet. Riportot készít, csak mondd meg, milyen mélységben szeretnéd. Nem kell aggódnod a hónap végi rohanás miatt, gyorsan és hatékonyan zárd le a hónapot, hogy több időt szánhass a stratégiai feladatokra.

ELZA elkészíti a beszámolót vagy közbenső mérleget, több nyelven is, csak importáld be a főkönyvi kivonatot. Nem okoz gondot többé a cash-flow egyeztetésre, ELZA összeállítja. Ha szeretnél rövid idő alatt professzionális kiegészítő mellékletet készíteni, használd a kiegészítő melléklet varázslót! A teljességhez ELZA elkészíti az eredményt elfogadó határozatot és gombnyomásra kész az OBR feltöltés.

ELZA ismeri a hatályos adózási szabályokat, vezeti a kezed az adók levezetésében. Az adóbevallások ÁNYK átadásával minimalizálhatod az emberi hibákból adódó elírásokat, így rengeteg időt spórolhatsz meg.

Csak kérdezd le a mutatószámokat vagy nézz rá ELZA beszámoló elemzésére. ELZA 1 perc alatt képet ad az ügyfélről! Használd a Nyitott könyv lekérdezéseit, átfogó vagy részletes elemzési lehetőségeket találsz a főkönyvi állományról vagy a NAV online számla adatokról. Miért ne riportálhatnád ezeket is az ügyfélnek, ha már ELZA elkészíti?

ELZA automatizmusa rengeteg időt takarít meg Neked, ráadásul olyan outputokat ad a kezedbe, amit azonnal továbbíthatsz ügyfelednek. A vezetés szemében jelentősen nő a szolgáltatásod színvonala, hiszen lényegesen több információt adhatsz neki, amelyek segítik őt döntései meghozatalában. És mindez nem jelent plusz időt munkád során!

ELZA – a könyvelő digitális asszisztense, a vezető segítőtársa

ELZÁ-val könnyedén és hatékonyan készítheted el a beszámolókat. A szakmai tudás a Tiéd, ELZA pedig elvégzi az automatizálható feladatokat.

A jó beszámoló alapja egy jó főkönyv. A szakmai tudás a Te kezedben van, ELZA pedig elkészíti a beszámolót. ELZA, a digitális kolleganőd elvégzi az automatizálható feladatokat! Bízd rá az egyeztetést, ő segít a pontos munkát igénylő feladatokban, és használd ki az ezzel megtakarított értékes munkaidőt más szakmai feladatokra … esetleg pihenésre. Nem lesz többé gondod a kiegészítő mellékletre, cash-flow összeállításra, az OBR közzétételre, egyes adók ÁNYK kitöltésére. ELZA segít Neked.

További információkért olvasd el cikkünket (link: https://mkvkok.hu/szakmai-cikkek/hatekony-evzarasra-keszulunk-beszamolo-keszitese-elza-val) a hatékony évzárásról, ahol kis videókat is találsz erről.

ELZA nem csak az év végi beszámolókat készíti el, hanem bármely évközi időszakra is pár perc alatt előállítja az ügyfelek számára szükséges táblákat és adatokat. Legyen szó évközi zárásról, közbenső mérlegről, havi vagy negyedéves riportról, vagy évközi adó levezetésekről és analitikákról, ELZA mindenre felkészült.

A külföldi vezetés részére ELZA angol, német vagy olasz nyelvű beszámolót is készít.

Az ELZA egy kattintással beolvassa a főkönyvi kivonatot az audit.xml-ből vagy excelből.

Az audit.xml egy olyan adatexport, ami tartalmazza az összes főkönyvi könyvelési tételt, biztosítva az egységes adatstruktúrát.

Erről bővebben (link: https://mkvk.hu/kamarai/kozlemenyek/adatexport) olvashatsz a Magyar Könyvvizsgáló Kamara oldalán.

Paraméterezd be a főkönyvi kivonatot (egyszer!) és ELZA elkészíti a mérleget és eredménykimutatást helyetted.

Az egységes számlatükör bekötésével pedig minden ügyfélnek gombnyomásra lesz mérlege, eredménykimutatása.

Nincs többé gondod a követelések és kötelezettségek helyes besorolásával.

Prezentáld ügyfeleid részére a beszámolót főkönyvi számla bontásban is, és rögtön felértékelődik a szolgáltatásod az ügyfél személben.

ELZA összeállítja a kiegészítő mellékletet a beszámolóból, a főkönyvi kivonatból és egyéb adatokból, megfelelve a számviteli törvény követelményeinek.

Rugalmassága révén könnyen módosíthatod vagy új szövegeket adhatsz meg.

Alkothatsz saját sablonokat az irodád szakmai elvárásainak megfelelően, így minden ügyfélnek egyedi dokumentumokat készíthetsz.

Felejtsd el a cash-flow egyeztetést! ELZA összeállítja a számviteli törvény szerinti cash-flow kimutatást, amelyben mindig minden egyezik. Kényelmesen kezelheted az analitikákból érkező adatokat is, csak válaszd ki a módosító korrekciókat a mintából, és Elza mindent beállít neked.

Mutasd meg az ügyfeleknek a pénzmozgás varázsát a cash-flow kimutatás segítségével! Ez közelebb áll az ügyfelek gondolkodásmódjához, és érdeklődésüket is felkelti.

ELZA egy mintát kínál az üzleti jelentéshez, segítve ezzel a vezetést annak megírásában.

Irány mutat a számviteli törvény szerinti témák megadásával.

ELZA minden adatot ismer, így könnyedén kinyerhető (és ha szükséges, szerkeszthető is) a beszámolót és az adózott eredményt elfogadó határozat.

ELZA egyszerűvé teszi a beszámoló közzétételét az online beszámoló rendszeren (OBR) keresztül.

Neked csak ki kell választanod néhány adatot a törzsadatok közül, és tallózni a csatolandó fájlokat. Egyetlen OBR fájl küldésével megoldható, hogy a vállalkozás vezetője tegye közzé a beszámolót.

Ezzel gyorsan és egyszerűen teljesítheted a beszámoló közzététel követelményeit!

Miért ne oszthatnád meg az évzárás feladatait a kollegák között?

Az ELZA segítségével könnyen nyomon követheted a feladatok állapotát.

Az adatok beolvasása, a beszámoló közzététele és adatok ügyfelekkel való megosztása nem igényel értékes szakmai munkaerőt. Ezeket az automatizálható feladatokat könnyedén elvégezheti egy adminisztrátor, felszabadítva a szakmai csapatod idejét és energiáit, amit így más feladatokra fordíthatnak.

Zárás dossziék

Az évközi zárások nem csupán könnyítik a folyamatba épített belső ellenőrzéseket, hanem folyamatos információkat nyújtanak a vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetről.

Olyan plusz szolgáltatást tudsz nyújtani ezzel, ami csak néhány kattintást igényel, de az ügyfél szemében nagy értéket teremt.

ELZA rengeteg olyan feladatot kínál, amihez nem szükséges a magasan kvalifikált szakmai munkaerő bevonása. Például ELZA egy kattintásra egymás mellé teszi a 4 negyedéves adatokat, vagy akár 5 év egyenlegeit.

ELZA segít, hogy könnyedén teljesítsd a Számviteli törvény 69. § (1) szerinti, mérleg sorokat alátámasztó leltárak elkészítését. Az összerendezett mérlegsorok és csoportosított leltárak egységes struktúrát biztosítanak a teljes beszámoló mappának.

Képzeld el, hogy a különböző értékvesztés analitikák, a vevő és szállítói egyenlegek egyeztetése, hitelek nyilvántartása vagy bónusz levezetések egyeztetése mind rendelkezésre állnak. Számos összefüggést tár eléd ELZA egyetlen gombnyomással, mint például a saját tőke mozgás táblát vagy a maximális osztalék levezetését.

Mindezeken keresztül ELZA nem csupán megkönnyíti, hanem színesebbé és érthetőbbé teszi a zárási munkafolyamatot.

ELZA önálló felületet kínál a bérszámfejtés és a főkönyv egyeztetéséhez.

A bérekhez, létszámhoz kapcsolódó adók – például rehabilitációs hozzájárulás – levezetésére ELZA táblát készít.

ELZA kapcsolatban áll az MNB-vel, és lekérdezi a fordulónapi árfolyamokat.

Feltárja a devizás főkönyvi egyenlegeket, és kimutatja az el nem számolt árfolyamkülönbözetet.

ELZA egy nyilatkozat mintával segíti a kapcsolt vállalkozások meghatározását, a főbb adatok megadását.

ELZA számolja és megmutatja a cégméret KKV törvény szerinti besorolását.

Kevesebb munkával látványosabbá tudod tenni a zárással kapcsolatos munkát az ügyfél felé, ami növeli az elismerésedet.

ELZA következetesen és egységesen tárolja az adatokat, információkat a cégen belül, plusz energia befektetése nélkül. Ehhez mindegy, ki végzi egy adott ügyfél könyvelését, vagy készíti el a beszámolóját.

Riportok

ELZA minden hónapban egységes formában készíti el a riportot, így az ügyfelek könnyen áttekinthetik az eredményt és a főbb mérleg- vagy főkönyvi egyenlegeket.

A riport lehet rövidített tartalmú, csak az eredményre és néhány főbb mérlegsor vagy főkönyv egyenlegére összpontosítva, vagy kérheted részletesen bemutatva a pénzügyi és jövedelmi helyzetet. ELZA lehetőséget biztosít arra, hogy a riportot testre szabd az ügyfél vagy az iroda igényei szerint.

A riportok elkészítése és küldése az ügyfelek részére most már gyerekjáték. Pár perc alatt elkészíti akár az asszisztens és az ügyfél elégedetten olvashatja minden hónapban az eredmény és vagyoni helyzet legfontosabb számait.

Adók

ELZA használatával néhány perc alatt elkészül az adófolyószámla egyeztetése!

ELZA összehasonlítja a főkönyvi egyenlegeket a NAV ügyfélportálról lekérdezett adószámlával, és az eltéréseket egy összesítő listában mutatja meg adónemenként. Korrekciós sorok rögzítésével könnyedén kezelheted az esetleges eltéréseket, így a rendszeres adószámla egyeztetés sem jelent többé kihívást.

Miután a NAV lezárja az előző adóévet az ügyfélportálon, csak olvasd be a két év adatait, ELZA összefűzi és automatikusan egyeztet, csak úgy, mint korábban.

Érezted már úgy, hogy nehézséget okoz naprakészen kiigazodni a folyamatosan és gyorsan változó adózási környezethez?

ELZA ismeri a hatályos adózási szabályokat és ennek megfelelő levezetésekkel támogatja munkádat. A főkönyvben beállított adatokat ELZA átemeli az adó levezetésekhez, így könnyedén láthatóvá válik a számított adó.

ELZA mindig megmutatja a könyvelt értéket és az eltérést – amit még könyvelni kell – így az adóbevallások készítése és az ANYK feladás sem jelent többé fejtörést.

Az adófolyószámla egyeztetése vagy akár a bevallások elkészítése (átadás ÁNYK-ba) egyszerű feladatok, amelyet akár egy asszisztens is könnyedén elvégezhet ELZA segítségével.

A program intuitív felülete és automatizált funkciói lehetővé teszik, hogy az adózási feladatokat könyvelői tudás nélkül is hatékonyan kezeld.

Lekérdezések, ellenőrzések

NAV OSA

ELZA segítségével könnyedén ellenőrizheted ügyfeleid számlaösszefüggéseit (https://mkvkok.hu/szakmai-cikkek/nav-osa-lekerdezesek-a-konyvelok-konyvvizsgalok-szolgalataban) a NAV számla adatszolgáltatásán keresztül. ELZÁ-hoz kapcsolt Webposta minden éjjel letölti a NAV szerveréről az aktuális számla adatokat, így mindig naprakész információkkal rendelkezhetsz. A program automatikusan riportot készít a fontos szempontok alapján. Be tudod állítani a riport paramétereit.

Minden számlázó program rendelkezik egységes XML adatexporttal, amelyet ELZA könnyedén beolvas és riportot készít belőle.

A 23/2014 (VI.30.) NGM rendelet kötelezően előírja az adatexport meglétét. Több mint 150 féle adat típus fordulhat elő egy számlában.

Azon gondolkozol, mit kérdeznél le a számla adatokból? ELZA segít áttekinteni a legfontosabb szempontokat.

ELZA által készített riportok segítenek átlátni a kiállított számlák mennyiségét és összegét, valamint nyomon követhetővé teszik a számlasorszám folyamatosságát és az engedményeket. Többféle szempont alapján lekérdezhetők az adatok, így könnyedén egyeztethető az áfakötelezettség és az értékhatár feletti készpénzbevételek is nyomon követhetők.

Készíts saját lekérdezéseket!

A bejövő számlákra vonatkozó riportok segítenek az ügyfelek által nem befogadott számlák azonosításában és az árbevétel hiány kockázatának felismerésében. Különféle szűrési feltételek alapján készíthetők riportok, így minden fontos információ könnyen elérhető.

Készíts saját lekérdezéseket!

Audit xml

Tudtad, hogy a könyvvizsgálók egyik kedvenc munkaeszköze a „Nyitott Könyv”, azaz lekérdezések az audit.xml-ből?

Az audit.xml-ből ELZA is könnyedén elkészít minden olyan lekérdezést, amelyeket a könyvvizsgálók is használnak. Ezáltal könnyedén ellenőrizhetők a bevételek, költségek, és más tételek elszámolásának teljeskörűsége.

ELZA segítségével fel tudod hívni ügyfeleid figyelmét a kockázatos eseményekre, hiszen ügyfeleid támogatást várnak tőled. Ez nem jelenthet különösebb problémát.

Előfordult már, hogy órákat töltöttél el a banki adatszolgáltatással?

ELZA segítségével rövid idő alatt elkészíthetők az adatok, amelyeket a banki adatszolgáltatáshoz kell közölni, megkönnyítve ezzel a könyvelők és az ügyfelek munkáját.

Munkaszervezés

ELZA keretet ad a havi, negyedéves és éves zárásoknak, így mindig időben és pontosan kész leszel.

Az adatok minden ügyfélnél azonos helyen vannak, könnyen megtalálhatók és ellenőrizhetők, így sosem veszíted szem elől a fontos információkat.

ELZA segítségével automatikusan informálhatod az ügyfeleket a cég számairól, így mindig naprakészek és elégedettek lesznek.

Kövesd nyomon könnyedén, hogy a zárásban melyik munka hol tart. Egyszerűen látod, hogy mely feladatok vannak folyamatban, és mik a befejezettek. Eredményesebben, szervezettebben működhet a vezetői ellenőrzés.

Nem kell minden feladatot a könyvelőnek végeznie. ELZA támogatja az asszisztenseket, hogy hatékonyan részt vegyenek az évközi vagy az év végi folyamatokban. A vezető pedig tud az ellenőrzésre fókuszálni.

ELZA bármilyen szoftverrel együttműködik, így nem kell aggódnod az adatok betöltése miatt.

Az új kollégák könnyen eligazodnak a rendszerben, és a feladatok gyorsan átadhatóak vagy átcsoportosíthatóak.

Az ELZA automatizálja a rutinfeladatokat, így több idő maradhat a fontosabb, stratégiai feladatokra.

Egyszerűbbé válik a zárlati anyagok elektronikus átadása a könyvvizsgálónak és az adóhatósági ellenőrzésnek. Az archiválás funkcióval elég egy ZIP fájlt átadni külső ellenőrzésre vagy akár az ügyfélnek.

ELZA „humán főnöke” erős jelszavas védelmet tud biztosítani, és pontosan szabályozni, hogy ki férhet hozzá az adatokhoz és milyen mértékben, így minimalizálva a biztonsági kockázatokat.

ELZA rendszeres adatmentést tud végezni, így biztosítva, hogy az adatok mindig elérhetők és visszaállíthatók legyenek, még váratlan körülmények esetén is.