Frissítések

ELZA

Változások az OBR-ben

2024. április 10-én módosult az Online Beszámoló Űrlapkitöltő Rendszer (OBR).

Új adatként szerepel, hogy melyik jogszabály alapján került összeállításra a beszámoló. ELZA a 2023.12.31-én hatályos Számviteli törvény alapján adja át a beszámoló adatait az OBR rendszernek, ezért az új verzióban már szerepel ez az adat is.

A sikeres közzétételhez kérjük töltsd le az új verziót és ismételd meg az OBR képzést (Beszámoló /OBR ablakban)!

A frissítést a https://mkvkok.hu/elza oldalról lehet letölteni.

Adófolyószámla beolvasása

A NAV idén sajnos már február 10-én lezárta az előző adóévet az ügyfélportál (UPO, eBEV) adószámla lekérdezés felületén. Emiatt az adószámla már csak 2023.12.31-ig kérdezhető le. A változatlan és kényelmes adófolyószámla egyeztetés érdekében kiadtunk egy új verziót, amivel be tudjuk olvasni a 2023. évi teljes éves adófolyószámlát XML-ben, és hozzáolvasással a program hozzáadja a következő időszaki XML adatokat.

Tehát 2 fájlt kell lekérdezni az UPO vagy az eBEV felületéről (a 2023.01.01-2023.12.31 valamint a 2024.01.01-napjainkig) és először be kell olvasni a 2023-as XML fájt, majd ezt követi a hozzáolvasás a 2024. évi XML adatokkal.

A frissítést a https://mkvkok.hu/elza oldalról lehet letölteni.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is az év elején jelenik meg ELZA. Így azok, akik az év során folyamatosan használják a programot (időszaki zárásokat hoznak létre, és kihasználják a folyamatos riportkészítési lehetőséget), meg tudják nyitni a 2024-es zárási dossziékat. Az ELZA-ban lévő táblákat folyamatosan frissítjük, és az év során egy sor új fejlesztés kerül a programba.

Fontos, hogy a 2024-es változat telepítését megelőzően telepítsétek a 2023-as változat utolsó verzióját (7.05-ös verzió). a 2024-es változat megrendelését és telepítését követően a 2023-as zárások továbbra is a megszokott módon kezelhetők.

Újdonság

A könnyebb átláthatóság érdekében jobban megbontottuk az Mérleg analitikák és az Egyéb analitikák mappáját. Így kiemelt helyet kapott például a Bér, a Kapcsolt vállalkozások, az Adott támogatások, Kapott támogatások.

Néhány módosított tábla

 • MAI-ELO: új tábla az immateriális javak előlegének nyilvántartására

 • MBIII-FE: bővült az analitika a devizás értékpapírok kezelésével

 • ADO-IPA1, ADO-IPA2: átvezettük az adóalap változásokat (A visszaváltási díj nem része a hipa alapjának, ezért érdemes külön főkönyvi számlára könyvelni az árbevétel és az elábé sorokon, és ELZA-ban beállítani az új főkönyvi számlákat az Adótáblák (86) bekötésben. Így a program automatikusan megjeleníti az adó levezetésben csökkentő tételként.

 • ADO-TA: átvezettük az adóalap változást és jelöltük az új kedvezmény plafont

 • ADO-KIVA: átvezettük az adóalap változást és jelöltük az új kedvezmény plafont

Ne feledjétek, már a 2023. év zárásainál is lehetőség van egy gombnyomással egyetlen ZIP fájlba tömöríteni a teljes zárás anyagát! Könyvvizsgálat esetén csak fel kell tölteni ezt a ZIP fájlt a könyvvizsgáló webpostájára! (Zárás dosszié menü: Archiválás / tömörítés / csoportos nyomtatás) Részletesen itt olvashatsz róla: https://elza.hu/hirek/205

Megrendelés

2329-es társasági adóbevallás

Megjelent a 2329-es társasági adóbevallás. Így ELZA is tud már társasági adó (és kiva) bevallást átadni az ÁNYK-nak.

A frissítést a https://mkvkok.hu/elza oldalról lehet letölteni.

Hibajavítás

ELZA 7.03-as verziójában nem megfelelően számolódik a mérleg Befektetett eszközök sora. A hibát javítottuk.

Ha már letöltötted a 7.03-as verziót, akkor minél előbb töltsd le a 7.04-es verziót, és a frissítést követően mindazon zárás dossziéban, amelyben a 7.03-as verzióval dolgoztál, hívd meg az Éves beszámoló fejezetben a B-FK Főkönyvi kivonatot, azon belül az Egyéb / Beszámoló frissítése menüpontot. Ez megfelelő módon javítja a számítást.

Ha még nem töltötted le a 7.03-as verziót, akkor a 7.04-es verzió letöltésén kívül nincs más teendőd.

A frissítést a https://mkvkok.hu/elza oldalról lehet letölteni.

A változások

 • Mérleg és eredménykimutatás séma: felvettük a Számviteli törvény módosítás szerinti új sorokat, amely a Halasztott adókra irányul. Az új séma elérhető magyar, angol, német és olasz nyelveken is.

 • Kiegészítő melléklet:

  - Bővültek az egyszerűsített éves beszámoló kiegészítő mellékletének sorai, az éves beszámoló kiegészítő mellékletében szereplő plusz információkkal. Ezek alapértelmezetten nem jelennek meg a kiegészítő mellékletben, azaz továbbra is a minimális tartalmat mutatja, de opcionálisan bármely plusz sor megjelölhető a sor elején, így belekerül a kiegészítő mellékletbe.

  - Lehetőség van megjeleníteni az egyes mérlegcsoportok állományának alakulását (Előző év – Tárgy év – Változás), táblázatos formában. A „IV. Beszámoló egyes soraihoz tartozó információk” fejezet alatt, a megszokott módon, a sor elején kell jelölni, ha az adott állományváltozást szeretnénk a kiegészítő mellékletben szerepeltetni.

 • ADO-TA: társasági adó levezetés – Anyk átadással.

 • ADO-KIVA: kiva levezetés – Anyk átadással.

 • ADO-IPA1: az iparűzési adó levezetést kiegészítettük az új, sávos egyszerűsített adó levezetéssel, valamint a Kivás társaságok új innovációs járulék alap megállapításával.

A frissítést a https://mkvkok.hu/elza oldalról lehet letölteni.

Új vagy módosuló táblák

 • KNY-TNYK: Kiegészítés a teljességi nyilatkozathoz: kibővítettük egy nyilatkozattal, amiben a vezetés nyilatkozik a könyvelés részére a fejlesztési tartalék képzés döntéséről, valamint a feloldásra vonatkozó feltételek megismeréséről.

 • MD-ET: Eredménytartalék analitikus nyilvántartása

 • MD-TT: Tőketartalék analitikus nyilvántartása

Archiválási funkció

Minden ügyfélre vonatkozóan bármely (évközi, év végi) zárási időszakról egyszerűen és egyidejűleg lehet exportálni PDF-be valamennyi beépített táblát (például saját tőke mozgás tábla, társasági adó bevallás), valamint a behúzott fájlokat. Az exportálás eredménye egy vagy több ZIP fájl. A céltól eltérően az alábbiak szerint javasoljuk a használatot:

 • tömörítés: ha a könyvelés saját célra készíti a ZIP fájl a zárásról és nem cél a fájl méretének korlátozása.

 • archiválás: önyvvizsgálatra vagy az ügyfél részére átadásra szánt időszakokra előnyösebb az archiválást alkalmazni, mert ez tartalmaz tördelést, így nagy fájl méret esetén több ZIP készül.

Az így elkészült zip fájlok tartalmazzák a beszámoló alátámasztását ELZA-ban elvégzett munka tartalma szerint. Az új funkció az adott ügyfél zárás dossziéjában, a Fájl menüpontban érhető el.

Elérhetők a 2023. november 24-i zoom-bemutató felvételei. A videók a https://elza.hu oldalon tekinthetők meg.

A frissítést a https://mkvkok.hu/elza oldalról lehet letölteni.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is az év elején jelenik meg ELZA. Így azok, akik az év során folyamatosan használják a programot (időszaki zárásokat hoznak létre, és kihasználják a folyamatos riportkészítési lehetőséget), meg tudják nyitni a 2023-as zárási dossziékat. Az ELZA-ban lévő táblákat folyamatosan frissítjük, és az év során egy sor új fejlesztés kerül a programba.

Fontos, hogy a 2023-as változat telepítését megelőzően telepítsétek a 2022-es változat utolsó verzióját (6.04-es verzió). a 2023-as változat megrendelését és telepítését követően a 2022-es zárások továbbra is a megszokott módon kezelhetők.

Megrendelés

Módosítások
Az idegen nyelvű anyagok bővülésével a mérleg, eredménykimutatás, cash-flow kimutatás az angol és a német mellett már olasz nyelven is elérhetők, lekérdezhetők.
Átvezettük a programban a december 31-i fordulónapon hatályos jogszabály változásokat és MNB árfolyamot.

 • ADO-TA, ADO-KIVA: aktualizáltuk a társasági adó és a kiva levezetést a 2022.12.31-i szabályoknak megfelelően

 • ADO-DEM, KV-KKV: frissítettük a fordulónapi árfolyamot

 • ADO-VESZ: Veszélyhelyzeti rendelkezések

 • ADO-RH: Rehabilitációs hozzájárulás

A Saját akták modulban továbbfejlesztettük a könyvelő alábbi nyilvántartásait, így a program teljes körűen alkalmas ezek vezetésére:

 • Szerződés nyilvántartás (KSZ): rögzíthetők a szerződés és annak módosításai, a könyvvizsgálóra vonatkozó elfogadó nyilatkozat, a cégbírósági bejegyzés főbb dátumai, adatai, valamint lehetőség van az aláírt iratok csatolására, megjegyzés hozzáfűzésére is.

 • PMT adatlapok nyilvántartása: kibővítettük az azonosítási adatlapok és a tényleges tulajdonosi adatlapok nyilvántartását a kockázati besorolással, az Afad tv. szerinti TTNY lekérdezések kezelésével, valamint a monitoring nyilvántartásával. További lehetőség az aláírt iratok csatolása, megjegyzés hozzáfűzése valamennyi területen. A korábbiakhoz hasonlóan lehetőség van a pénzmosási esemény megjelölésére, és a program irányt mutat a bejelentéshez szükséges lépésekhez.

A fenti fejlesztések érdekében új mezőkkel bővítettük az ügyféltörzset. Ezek a fő tevékenység, és a telephely(ek) kezelése.

Elérhetők a 2022. szeptember 23-i zoom-bemutató (ELZA bemutatása, NAV online számla) 16 felvétele. A videók a https://elza.hu oldalon tekinthetők meg.

A frissítést a https://mkvkok.hu/elza oldalról lehet letölteni.

Számlák letöltése a NAV online számla felületéről
A jövőben lehetőség van a Webpostán keresztül hozzáférni az ügyfél azon bejövő és kimenő számláihoz, amelyek letölthetők a NAV rendszeréből. A programba való beolvasás eredményeként már nem csak a kimenő számlákat vizsgálhatjuk részletesen, hanem különböző riportokat, lekérdezéseket készíthetünk mindkét halmazból. A virtuális számlakép segítségével szemléletesebb lesz a vizsgálatra kiemelt számla tényleges tartalma.
A funkció működtetéséhez a WebPosta legalább 5 GB-os csomagjának megléte szükséges. Amennyiben még nem rendelkezik ilyen WebPostafiókkal, és szeretné kihasználni az új fejlesztés által biztosított lehetőségeket, kérjük, először rendelje meg a WebPosta csomagot! (https://elzawebposta.hu/). Ha már rendelkezik a megfelelő előfizetéssel, először ügyfelenként be kell állítani a WebPosta felületén egy ún. technikai felhasználót. Ennek lépéseihez a http://elza.hu/ oldalon találhat segítséget.

Módosítások
Az évközi jogszabály-változásoknak megfelelően aktualizáltuk a cégautóadó - gépjárműadó (ADO-GJ) táblát.

Átvezettük a jegybanki alapkamat változásait 2022.október 10-ig a kölcsön kamat levezetés (MBII-KAM) táblában.

Az alábbi táblákban egyszerűbben tudjuk alátámasztani a devizás egyenlegeket. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy a devizanem törzsben (Törzsek/Deviza) ellenőrizzük, szükség esetén bővítjük a devizákat.

 • MA-ELO, MBI-ELO: az immateriális javakra-, a beruházásokra-, a készletekre adott előlegek,

 • MA-BER: a befejezetlen beruházások,

 • MBII-VE: vevői követelések egyenlegeinek megerősítése, illetve árbevétel (forgalom) megerősítések kimutatása. Már egy munkalapon lehet összesíteni valamennyi pénznemben kimutatott egyenleget. Ezt a táblát bővítettük a vevőktől kapott előlegek egyenlegeinek (megerősítések) leltárával. Emellett töröltük a korábbi MBII-ELO (vevőktől kapott előlegek) táblát,

 • MC-AIE, MG-PIE: aktív- és passzív időbeli elhatárolások,

 • MF-SZ: szállítói egyenlegek (megerősítések). A vevőkhöz hasonlóan itt is egy munkalapon lehet összesíteni valamennyi pénznemben kimutatott egyenleget,

 • MBII-EK, MF-EK: Cgyéb követelések és egyéb kötelezettségek. Ezeket a táblákat bővítettük az előző évi értékekkel, valamint a mérleg egyezőség vizsgálatával.

Beszámoló / Mérleg fedlapja
A beszámoló készítés okának megfelelően módosítottuk a fedlap címét, valamint megjelenítjük az üzleti év teljes időszakát. Ezzel lehetővé válik a nyitó mérleg, tevékenységet záró mérleg, közbenső mérleg, záró mérleg nyomtatása is. Az évközi időszakok automatikusan „közbenső mérlegként” jelennek meg. Nyitó mérleg készítése esetén a nyitás napjára egy új üzleti évet kell nyitni (pl. egy volt katás Bt esetében 2022.09.01-2022.09.01), mivel ez lesz a következő időszakban a bázis időszaki adat.
A jövőben több aláíró is megjeleníthető. 
Az időszakhoz hozzáigazítottuk az adózott eredményt elfogadó határozat szövegét is.

ELZA klubnap
2022. november 4. - a felmerülő kérdések, problémák online megbeszélése (részletek és jelentkezés). 

A frissítést a https://mkvkok.hu/elza oldalról lehet letölteni.

OBR módosítás

Módosult az OBR adatstruktúrája, ennek megfelelően módosítottuk az obr exportot is. A Könyvvizsgáló tabfülre bekerült a Független könyvvizsgálói jelentés záradéka mező.

A frissítést a https://mkvkok.hu/elza oldalról lehet letölteni.

OBR módosítás

Módosult az OBR adatstruktúrája, ennek megfelelően módosítottuk az obr exportot is. A Könyvvizsgáló tabfülre bekerült a Független könyvvizsgálói jelentés záradéka mező.

A frissítést a https://mkvkok.hu/elza oldalról lehet letölteni.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is az év elején jelenik meg ELZA. Így azok, akik az év során folyamatosan használják a programot (időszaki zárásokat hoznak létre, és kihasználják a folyamatos riportkészítési lehetőséget), meg tudják nyitni a 2022-es zárási dossziékat. Az ELZA-ban lévő táblákat folyamatosan frissítjük, és az év során egy sor új fejlesztés kerül a programba.

Fontos, hogy a 2022-es változat telepítését megelőzően telepítsétek a 2021-es változat utolsó verzióját (5.04-es verzió). a 2022-es változat megrendelését és telepítését követően a 2021-es zárások továbbra is a megszokott módon kezelhetők.

Megrendelés

Társasági adó

A NAV módosította a Társasági adó ÁNYK feltöltésének egyes mezőit. A módosításokat átvezettük a programon.

ADO-LFA tájékoztató lista a fizetendő adókról​

A listában a jövőben nemcsak a fizetendő adók, hanem az esetleges túlfizetések is megjelennek.

A frissítést a https://mkvkok.hu/elza oldalról lehet letölteni.

Adótáblák

Aktualizáltuk a 2021. évi adó táblákat a meghosszabított veszélyhelyzet miatt kihirdetett adótörvény módosításokkal, mentesítésekkel. Ezek:

 • ADO-VESZ: Veszélyhelyzet miatti adózási könnyítések feltételei, mentesítési szabályok,

 • ADO-TA: Társasági adó (ÁNYK átadással),

 • ADO-KIVA: Kisvállalati adó (ÁNYK átadással),

 • ADO-RH: Rehabilitációs hozzájárulás,

 • ADO-SZK: Szakképzési hozzájárulás,

 • ADO-DEM: Csekély összegű (de-minimis) támogatás nyilvántartása.

Munkatáblák
Kiegészítettük az MBII-KAM Kamat számítás levezetést a jegybanki alapkamat év végi változásának megfelelően.

Új lista - ADO-LFA tájékoztató lista a fizetendő adókról
Készítettünk egy új listát, amelyben tájékoztatjuk ügyfelünket a beszámolóval kapcsolatos adó jellegű fizetési kötelezettségekről. A NAV felé fizetendő adók bankszámla számát ELZA ismeri, az önkormányzat – vagy egyéb szerv – felé utalandó adók bankszámlaszámát fel kell tölteni a Törzsek/Előjel szerinti törzs menüben. Javasoljuk, hogy minden szervnek legyen egy önálló bekötési kódja (pl. IPADO1 = Iparűzési adó Budapest, IPADO2 = Iparűzési adó Solymár …stb.). Az utalás határideje alapértelmezetten 2022. május 31., de ez módosítható (eltérő üzleti év vagy tört évi beszámoló esetére).

A frissítést a https://mkvkok.hu/elza oldalról lehet letölteni.

Főkönyvi kivonat beolvasása Excel fájlból A beolvasás képernyője és folyamata egyszerűbbé vált.
A főkönyvi kivonat több oszlopa azonosítható, melynek eredményeképpen a program összesíti a nyitó és forgalom oszlopokat. A képernyőn itt is a már megszokott sárga megjegyzés ikonok alatt lévő ajánlások, tájékoztatások segítik a felhasználót a művelet végrehajtásában.

Új nyomtatási képek a beszámolóhoz
Angol és német nyelven is nyomtatható cash-flow, valamint a mérleg és eredménykimutatás főkönyvi szám részletezéssel.

A beszámoló fedlapján megjelenik az aláíró titulusa is, melyet a Törzsek/Aláíró törzsek menüpontban lehet hozzárendelni a személyekhez. Ennek alkalmazása opcionális.

A társasági adó és a KIVA levezetés nyomtatható a nullás sorok nélküli változatban is. Emellett elérhető a korrekciós tételek részletezése főkönyvi számlák szerint (az adó levezetésekor a képernyőn is, a nyomtatási képen is, valamint excel exportban is).

Excel export
Az export során az összesítő sorok képletezve kerülnek az Excel-táblázatba (mérleg, eredménykimutatás, cash-flow).

Keresés
Új keresés mezővel bővült néhány ablak az alábbi funkcióknál:

 • Aláíró személyek

 • Aláíró szervezet

 • Főkönyvi kivonat bekötés átemelése, Kiegészítő melléklet / Riport átemelés másik zárás dossziéból

 • Cash-Flow módosító tételek hozzáfűzése

 • Kiegészítő melléklet szövegében való keresés

Üzenőfal
Formailag és tartalmilag is módosult az üzenőfal. Két tab-fülön jelenik meg a korábbi Üzenőfal és mellette az új Web üzenetek. Az üzenőfal a könyvelés belső kommunikációját, illetve saját jegyzetet szolgálja, míg a Web üzenetek az ügyféllel történő kommunikációt segítik. Ennek segítségével már nem csak fájlokat tudunk küldeni az ügyfélnek, illetve fogadni az ügyféltől, hanem szöveges üzeneteket is tudunk váltani vele. A teljes levelezés (az időpontokkal együtt) dokumentálásra kerül és a későbbiekben is elérhető, újra olvasható a programon belül és a Webposta fiókban. A fájlcseréhez hasonlóan a web üzenetek funkció is csak WebPosta előfizetés birtokában használható. A WebPosta a https://www.elzawebposta.hu oldalról tölthető le, és 30 napig díjmentesen kipróbálható. A kezdeti lépésekhez a https://www.elza.hu oldalon található útmutató.

Egyéb munkatáblák
MBII-KAM: a kamatszámításhoz használatos táblában lekövettük a jegybanki alapkamat változást (a kiadás napjáig) Az adó levezetések végleges, éves záráshoz szükséges állapota a következő frissítésben lesz elérhető.

A frissítést a https://mkvkok.hu/elza oldalról lehet letölteni.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is az év elején jelenik meg ELZA. Így azok, akik az év során folyamatosan használják a programot (időszaki zárásokat hoznak létre, és kihasználják a folyamatos riportkészítési lehetőséget), meg tudják nyitni a 2021-es zárási dossziékat. Az ELZA-ban lévő táblákat folyamatosan frissítjük, és az év során egy sor új fejlesztés kerül a programba.

Fontos, hogy a 2021-es változat megrendelését és telepítését követően a 2020-as zárások továbbra is a megszokott módon kezelhetők.

A 2021-es változatot követően már nincs szükség aktiválásra, a telepítő lefuttatását követően azonnal használatba vehető a program.

Megrendelés

2029 társasági adóbevallás nyomtatvány
Megjelent a 2029 társasági adóbevallás nyomtatvány is, így ELZA teljes körűen át tudja adni az év végi adó bevallásokat az ÁNYK programnak.

Veszélyhelyzet miatti adózási könnyítések feltételei
Pontosítottuk a veszélyhelyzet miatti adózási könnyítések feltételeit, mentesítési szabályokat (ADO-VESZ).

Rehabilitációs hozzájárulás
Kiegészítettük a rehabilitációs hozzájárulás levezetést: ELZA számol a mentesített ágazatokra vonatkozó és a normál szabályokkal egyaránt (ADO-RH).

Új ellenőrző lista

Készítettünk egy új ellenőrző listát a 2020. évi veszélyhelyzet miatti adózási szabályok, mentesítési lehetőségek feltételeinek vizsgálatához: ADO-VESZ.

Adótáblák
Aktualizáltuk a 2020. évi adó táblákat a veszélyhelyzet miatt kihirdetett adótörvény módosításokkal, mentesítésekkel. Ezek:

 • ADO-TA: Társasági adó (ÁNYK átadással),

 • ADO-KIVA: Kisvállalati adó (ÁNYK átadással),

 • ADO-RH: Rehabilitációs hozzájárulás,

 • ADO-SZK: Szakképzési hozzájárulás.

Egyéb módosítás

A KV-KKV táblát bővítettük a forduló napi árfolyammal.

Beszámoló elemzése

Új tábla került a Tárgyévi dosszié Éves beszámoló fejezetébe. B-ELEMZ Beszámoló elemzése táblában kiemelésre kerülnek a mérleg és az eredménykimutatás azon sorai, melyek értékében jelentős változás következett be. Az egyes mérleg és eredménykimutatás sorokhoz (elemző változat esetében) akár a főkönyvi kartonokat is megtekinthetjük.

Új funkciók
Sok apró lépést tettünk annak érdekében, hogy a programban automatizáljuk a folyamatokat, a könyvvizsgáló által beállított adatok alapján. Ennek keretében:

 • A zárás dosszié megnyitásakor megadott paraméterektől függően jelennek meg bizonyos fejezetek, modulok. (Inaktiváltuk a nem használatos fájlokat, pl. éves beszámoló része az egyszerűsített éves beszámoló választásakor)

 • A mutatókat kiegészítettük a Személyi jellegű ráfordítások mutatószámaival. Ehhez be kell írni az év nyitás (módosítás) ablakban az éves átlagos statisztikai létszámot.

 • Tovább automatizáltuk az adófolyószámla egyeztetést: ELZA automatikusan bepipálja a főkönyvben nem szereplő, fordulónapot követő pénzügyi teljesítéseket, és a fordulónapot követő második hónaptól beadott bevallásokat.

 • Lehetőség van szövegtörzsek kialakítására, ami egységesen használható a szöveges mezők kitöltésére. (Törzsek/Szövegtörzsek menüpont)

ELZA ablakainak méretváltoztatása

Nagyfelbontású monitoron lehetőség van az ablakok méretezésre, nagyítására. Az alapablak méretének növelésével a hasznos információt tartalmazó objektumok mérete is növekszik, így adott esetben több információ jeleníthető meg egyszerre az ablakban. Az ablakok méretezhetőségének megvalósítása folyamatosan történik. A jelenlegi frissítésben az következő ablakoknál oldottuk meg a méretezhetőséget:

 • Dokumentumok ablak (főablak)

 • Éves beszámoló - főkönyvi kivonat

 • Éves beszámoló - mérleg

 • Éves beszámoló - eredménykimutatás

 • Éves beszámoló - beszámoló elemzése

Kerekítés

Megváltoztattuk a mérleg és eredménykimutatás sorainak ezres kerekítésének módját. A jövőben nem az adott érték átírásával kerekíthetünk, hanem az értékre történő kattintásra megjelenő kis táblában adhatjuk meg a kerekítés mértékét. Ez a funkció a soron következő új zárás dosszié (új év) megnyitásakor érvényesül (ha már megnyitottad az ügyfeled 2020-as évi zárás dossziéját, akkor az új kerekítési kis ablak 2021-től fog megjelenni). A matematikai kerekítés szabályaitól eltérő kerekítések a képernyőn zöld színnel jelennek meg. Amennyiben a 2020-as év megnyitásakor (a verzió váltás miatt) a program nem hozná át az előző évben elvégzett kerekítéseket, akkor kérlek futtasd le a B-FK Főkönyvi kivonat / Szerkesztés menüpontban az Előző évi adatok átemelését.

Kiegészítettük az alábbi területek tábláit egy-egy további mintával, vagy kissé átalakítottuk a meglévőeket:

 • ADO-IPA1,2 – az iparűzési adó számításánál lehetőség van az eddiginél több telephely és több kapcsolt vállalkozás felvételére,

 • ADO-DEM – csekély összegű (de minimis) támogatás nyilvántartása (ÚJ),

 • MA-BER – befejezetlen beruházások leltára (ÚJ),

 • MA-ELO – beruházásokra adott előlegek (ÚJ),

 • MBI-ELO – készletekre adott előlegek (ÚJ),

 • MBII-ELO – vevőktől kapott előlegek (ÚJ),

 • MBII-EK – lehetőség van a korábbinál tagoltabb bemutatásra is az egyéb követeléseket,

 • MBII-KAM – kiegészítettük a jegybanki alapkamat idei változásával,

 • ME-CT – strukturáltabb megjelenés a számviteli törvény idei módosításának megfelelően,

 • MF-EK – lehetőség van a korábbinál tagoltabb bemutatásra is az egyéb kötelezettségeket,

Az adófeltöltési kötelezettség eltörlésével kivettük az erre kialakított AF fejezetet.

Az adónem kódokat kibővítettük a 2020-ban bevezetett új adónemekkel.
A 2020-as adótáblák végleges aktualizálása a következő év elejére várható, amikor már világosan láthatók az évközi változások és azok időbeli hatálya.

Saját minták
Ebben a verzióban az összes munkapapír minta már xlsx kiterjesztésű. Ezért aki eddig saját mintákat is készített és alkalmazott, kérjük, hogy a saját mintáit is mentse át xlsx-be, mert azokat csak így lehet majd probléma mentesen használni. (Ha a korábban megnyitott zárás dossziéknál a saját minta xls-ként került bejegyzésre, az adott zárás dosszié Tartalomjegyzékében a Karbantartás / Excel bejegyzés xlsx-re állítása menüpontot kell meghívni a módosításhoz.)

A tavalyi évhez hasonlóan idén is az év elején jelenik meg ELZA. Így azok, akik az év során folyamatosan használják a programot (időszaki zárásokat hoznak létre, és kihasználják a folyamatos riportkészítési lehetőséget), meg tudják nyitni a 2020-as zárási dossziékat. Az ELZA-ban lévő táblákat folyamatosan frissítjük, és az év során egy sor új fejlesztés kerül a programba.

Fontos, hogy a 2020-as változat megrendelését és telepítését követően a 2018-as zárások továbbra is a megszokott módon kezelhetők.

Felhasználói javaslatra bekerült a programba még néhány, a többség számára is hasznos megoldás:
  - az ADO-IPA1 táblázatba betettük az iparűzési adóalap egyszerűsített meghatározását (8mFt alatti árbevételnél),
  - az osztalékfizetés maximumát már a taggyűlési határozat kitöltésekor is figyeljük,
  - a mérlegen, eredménykimutatáson nyomtatáskor feltüntethető "A közzétett adatok könyvvizsgálattal nincsenek alátámasztva." szöveg.

Itt is felhívjuk a figyelmet, hogy az adóbevallások ÁNYK-ba történő átadásakor a bevallásoknak nincs minden adata kitöltve, többek között a TAO bevallás, 1929-A-01 lapon a jegyzett tőke megoszlása sem (13.-21. sorok).

Az összegek beírása előtt így nem egyezik az eszköz-forrás végösszege. Kérjük, hogy a programból történő bevallás átadása után mindenképpen nézzétek át a nyomtatványt, és gondoskodjatok a hiányzó tételek megadásáról

A frissítést a http://www.mkvkok.hu/elza oldalról lehet letölteni.

B-ELL A beszámoló összefüggéseinek ellenőrzése
Segítségével gyors áttekintést kaphatunk a beszámoló belső összefüggéseinek, összhangjának meglétéről. Az egyezőségek zöld pipával vannak jelölve, eltérések esetén piros figyelmeztetés mellett megjelennek az eltérő adatok.

MD-OSZT - Osztalék fizetés felső határa
A táblát beépítettük a programba. Segítséget nyújt a 2019-es zárás utáni adatok figyelembevételével 2020-ban maximálisan kifizethető osztalék összegének meghatározásához.

ADO-TA – a 1929-es társasági adóbevallás feltöltése ÁNYK-ba
A februárban megjelent 1929-es nyomtatvány alapján aktualizáltuk a bevallás sorait.

ADO-TAK - Kamatlevonást korlátozó korrekció
Új tábla segítséget nyújt az új szabályok szerinti adóalap korrekciós tételek kiszámításához. (TAO tv. 8.§ (1) j), 7.§ (1) ny)

ADO-KIVA – KIVA bevallás ÁNYK feltöltéssel
Változás: a Kedvezmény fülön a kedvezmény havi összegét Ft-ban kell megadni, az átemelésnél a program számolja át eFt-ra.

A frissítést a http://www.mkvkok.hu/elza oldalról lehet letölteni.

Adózott eredmény elfogadásáról szóló határozat
Az adózott eredmény elfogadásáról szóló alapítói/taggyűlési/közgyűlési határozatot beépítettük a programba. Ezzel jelentősen csökken a határozat előállítására fordított idő.

Kezdő képernyő
A program kezdő képernyőjén megjelenik a szoftver használati jog verziója, továbbá a hírekre, és a szoftver bemutatókra mutató link. A továbbiakban ezek az információk ismét megjeleníthetők a "Segítség/Nyitó ablak" kiválasztásával.

Évközi vizsgálat fordulónapja
Évközi könyvvizsgálat esetén módosítható lett az évközi vizsgálat fordulónapja. A módosítást a „Zárás dosszié kiválasztása” nevű ablakban lehet elvégezni a fordulónap mellett megjelenő ikonra kattintva.

Ügyféltörzs
Az ügyféltörzsben új adat a cégforma. Ez alapján készül majd a tulajdonosi határozat az adózott eredmény elfogadásáról.

Cash-flow
A cash-flow kimutatásban automatikus lett az értékcsökkenési leírás beemelése, valamint bővültek a korrekciós sorokra készített minták. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a korábban elkészített cash-flow kimutatásokban manuálisan rögzített értékcsökkenés duplikációt okozhat a cash-flow kimutatás ezen során. A korrekciós sorok mintájában új tétel a társasági adó túlfizetése/tartozása, illetve a kapott osztalék követelése.

Automatikus bekötés
Új társaság zárás dossziéjában a főkönyvi kivonat beolvasásakor ezentúl választhatod a főkönyvi számlák automatikus bekötését. Ebben az esetben a program elvégzi a bekötést az általános egységes számlakeret besorolása szerint, és neked csak az esetlegesen eltérő bekötéseket kell javítanod.

Aktualizált adótáblák
Aktualizáltuk a adótáblákat (TAO, KIVA, HIPA, rehabilitációs hozzájárulás) az adótörvények módosításai szerint. Ugyancsak módosult az adófeltöltést érintő levél (AF-LEV), a hozzá tartozó táblák a jogszabály módosítás értelmében, valamint a KV-KKV, MBII-KAM táblák.

Cash-flow
A Számviteli Törvény változásainak megfelelően módosítottuk a cash-flow kimutatást.

Kisebb módosítások

  - Új időszak létrehozása esetén nemcsak a fájlokat, hanem az általad egyedileg létrehozott fejezeteket is át tudod emelni az előző időszakból.
  - Az alfejezetek létrehozásakor rugalmasan meghatározhatod annak helyét.
  - Ha egy külső fájlt szeretnél az ELZA-ba beemelni, azt a Postafiók segítségével tudod hatékonyan megtenni. Ha mégsem ezt használtad, és az ügyfél adatmappájába referenciajel nélküli fájl került be, akkor a fájl előtti a "Tartalomjegyzékbe" gombra kattintva tudod azt a helyére tenni.
  - A teljességi nyilatkozat (KNY-TNY) kiegészült a GDPR adatkezelési felelősség kérdésével.

Adófolyószámla xml
Módosította a NAV az ügyfélkapuról letölthető adófolyószámla xml struktúráját. Az ELZA programba történő beolvasáskor a jövőben kiválaszthatjuk, hogy régi vagy az új struktúrájú xml-t kívánunk beolvasni.

Idén a megszokottnál korábban jelent meg ELZA. Így azok, akik az év során folyamatosan használják a programot (időszaki zárásokat hoznak létre, és kihasználják a folyamatos riportkészítési lehetőséget), meg tudják nyitni a 2019-es zárási dossziékat. Az ELZA-ban lévő táblákat folyamatosan frissítjük, és az év során egy sor új fejlesztés kerül a programba.

Fontos, hogy a 2019-es változat megrendelését és telepítését követően a 2018-as zárások továbbra is a megszokott módon kezelhetők.

Új adószámítási modulok
Az új változatban a társasági adó, a KIVA, az EVA számítása a megszokott Excel-táblák mellett az új beépített modulokban is elvégezhető. Az új táblák a korábbi megoldáshoz hasonlóan átveszik a lehetséges adatokat a főkönyvből, mérlegből és az eredménykimutatásból. Az új modulok segítségével a program képes adatokat átadni közvetlenül az ÁNYK-ba.

Időszaki riport (KR)
Az új változatban időszaki riportot állíthatsz össze. A riportban a szöveges rész mellett megjelenítheted a szükséges mérleg és eredménykimutatás sorokat és főkönyvi adatokat. A valamely ügyfeledre összeállított struktúrát használhatod más ügyfélnél is, vagy akár ugyanannak az ügyfélnek a következő időszakában. Ha már összeállítottál egy megfelelő riport-struktúrát, az aktuális riport generálása csupán egy gombnyomás.

WebPosta - új webes kommunikációs eszköz az ELZA-ban
Az új eszköz lényegesen megkönnyíti és felgyorsítja a kommunikációt az ügyféllel. Ügyfeled egyszerűbben tud dokumentumokat eljuttatni hozzád. Az ügyfél által feltöltött fájlok azonnal az adott ügyfél zárás dossziéjának megfelelő fejezetébe kerülnek. Közvetlenül ELZA-ból - a levelező program használata nélkül - tudsz te is ügyfelednek dokumentumokat küldeni. Az új eszköz alkalmas arra, hogy ügyfeled néhány kattintással akár egy mobiltelefon segítségével továbbítson neked pl. egy papír alapú számlát. Az új modulról bővebb információkat itt találsz. Ide kattintva tudsz regisztrálni a próbaverzióra, amit 30 napig használhatsz ingyenesen. Próbáld ki!

Állandó dosszié, Saját Akták
Új lehetőséggel bővítettük ELZA-t. Az állandó dossziéban az ügyfelek hosszú távon használandó dokumentumait (alapítói okirat / társasági szerződés, cégbírósági határozatok, bejegyzések, szerződések, szabályzatok, stb.) rendszerezheted, a Saját Aktákban pedig a működéseddel, adminisztrációddal kapcsolatos anyagokat (saját szabályzatok, szerződések, munkaidő nyilvántartás, szakmai anyagok, stb.) helyezheted el.

Belépési jelszó
Az adatok biztonsága érdekében, az illetéktelen hozzáférést megakadályozandó már nem csak a hálózatos, hanem a „szóló” (egy gépes) verziójú programokban is beállíthatsz belépési jelszót. A Segítség/Paraméterek ablakban találsz egy „Jelszó beállítása” lehetőséget, ahol kétszer egymás után be kell írnod a választott jelszavadat. A beállítás opcionális, de javasoljuk, hogy óvd az ügyfelek adatait ezzel az eszközzel is!

12+1 időszak
Az eddigi 3+1 helyett már 12+1 időszakra nyitható zárás dosszié, így a jövőben nincs akadálya a havi zárások, riportok elkészítésének, dokumentálásának sem.

Testre szabott struktúra átemelése
Saját igényeid szerint bővítheted az ügyfelek zárás dossziéjának fejezeteit, alfejezeteit, ezáltal új témákat, területeket hozhatsz létre – ezt a már lezárt üzleti évre vonatkozóan is megtehetted. Az új verziótól kezdve ezt a „testre szabott” struktúrát már át is emelheted a következő időszakokra, évekre, sőt másik ügyfél zárás dossziéjába is. (Fejezetek/Fejezetek másolása menüpont)

Adótáblák
Természetesen aktualizáltuk az éves adótáblákat a 2018-as előírásoknak megfelelően. Az iparűzési adótáblát bővítettük a telephelyek szerinti megosztás lehetőségével.

Új táblázatok
Újdonságként betettünk egy-egy táblázatot a készletek elemzésére, értékvesztésének nyilvántartására, valamint a kölcsönkamat-számítás levezetésére.

Ügyfelek regisztrálása
Miután megrendelted és letöltötted a 2018-as verziót, az új időszakra ismét regisztrálni kell az aktuális ügyfeleidet, hiszen időközben változhatott a partnertörzsed – lehet új ügyfeled, s az sem kizárt, hogy valakinek 2018-ban már nem kell zárást csinálnod. Ez az ismételt regisztráció azonban könnyedén elvégezhető az MKVKOK Elza webshop fiókodban: az „Ügyfelek” menüben az „ELZA 2018” soron az Ügyfelek szerkesztésébe belépve átmásolható a 2017-es ügyfél állomány, és ha nincs változás, egy kattintással megtörténik a tárgyévi regisztráció.